Wat is Orthomoleculaire Geneeskunde

Orthomoleculaire Geneeskunde heeft een wetenschappelijke basis. Door orthomoleculaire therapie kunnen veel ziekteprocessen positief worden bestreden. Hoe? Door het afvoeren van afvalstoffen, het aanvullen van tekorten en het aansterken door optimale voeding. Orthomoleculaire geneeskunde is daarmee een aanvullende geneeskunde. Het behandeltraject kan prima parallel lopen aan de behandeling van de huisarts of specialist.

Het woord orthomoleculair werd in 1968 voor het eerst gebruikt. Het woord orthos komt uit het Grieks en betekent gezond. Een molecuul is het kleinste deeltje van een stof. In de orthomoleculaire geneeskunde, ook wel voedingsgeneeskunde genoemd, is het de bedoeling om het lichaam zo optimaal mogelijk te laten werken door middel van gezonde voeding en eventuele aanvulling van supplementen. De wetenschap dat voeding geneeskrachtig werkt is al van eeuwen terug. In het begin van de 20e eeuw is bijvoorbeeld ontdekt dat, vitamine C scheurbuik kon voorkomen.

Uit steeds meer wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat er een relatie is tussen voeding en ziekte. Slechte voedingsgewoonten spelen een rol bij het ontstaan van kanker en diabetes type 2, maar ook bij hart- en vaatziekten.

De orthomoleculaire therapie streeft naar nuttige voedingsstoffen en zo min mogelijk slechte schadelijke stoffen. Dit lukt nauwelijks meer via voeding alleen. Daarom zijn er voedingssupplementen om te ondersteunen zoals vitamines, mineralen, aminozuren, vetzuren of enzymen. Belangrijk om te vermelden is dat supplementen in het algemeen prima naast andere behandelingen gebruikt kunnen worden.

Wanneer je lichaam niet meer op die manier werkt, zoals het behoort te werken, is het nodig dit te corrigeren met stoffen die je lichaam nodig heeft. Denk hierbij aan voeding en supplementen. De huisarts en specialist hebben bij klachten hun eigen aanpak. Deze aanpak dien je zeker niet over te slaan. Maar soms heb je een aanvulling nodig.

Met behulp van de huidige kennis van wetenschappelijke onderzoeken is bekend welke voedingsbestanddelen klachten verminderen of verhelpen. Ook wordt steeds meer bekend welke biochemische processen van belang zijn voor je gezondheid.